VISIÕNBLOG

Campimetria: què és i quan està indicada

La campimetria és una de les proves diagnòstiques més importants en oftalmologia. Permet mesurar el camp visual del pacient, és a dir, tot allò que el seu ull pot veure, tant si el té davant com als costats. És molt senzilla i permet detectar possibles problemes o alteracions que afecten la visió perifèrica. Ens ho explica la optometrista de visiõnclinic+ Patricia Martín.

Què és el camp visual?

El campo visual és tot allò que l’ull pot veure, tant el que té davant (visió central) como el que queda als costats sense necessitat de girar el cap (visió lateral o perifèrica). La visió central sempre és més nítida i permet veure més detalls que la perifèrica, encara que totes dues són essencials per poder-se manejar amb normalitat.

Com es fa una campimetria?

La campimetria és una prova senzilla, indolora, no invasiva i que no requereix cap mena de preparació prèvia. El pacient s’asseu davant de la cúpula del campímetre, fixa la seva vista en un punt central i s’estudia cada ull de manera independent (uns 5 minuts cada ull). El campímetre pren com a referència el camp visual central i va emetent llums o petits centelleigs en el camp visual perifèric (superior, inferior, temporal i nasal). Cada cop que el pacient percep aquests llums ha d’estrènyer el polsador. 
Patricia-Martin

Patricia Martín

“El campímetre detecta i arxiva els estímuls que el pacient és capaç de percebre i els que no. D'aquesta manera no només es pot fer un diagnòstic inicial, sinó també fer un seguiment comparatiu per veure l'evolució d'una patologia"

Què permet detectar una campimetria?

Detectar les alteracions en la visió perifèrica indica que el pacient té algun tipus de patologia oftalmològica, encara que no en sigui conscient. La campimetria permet detectar el glaucoma, algunes malalties del sistema nerviós centralo fins i tot algunes patologies de la retina


Depenent del diagnòstic, pot ser necessària la realització d’altres tipus de proves oftalmològiques com són la retinografia, la Tomografia de Coherència Òptica (OCT) i un estudi de fons d’ull. Com en el cas de la campimetria, són proves no invasives.

Dr Marta Pazos

"En el cas dels pacients amb glaucoma, la campimetria s'ha de fer de manera rutinària per controlar que no s'ha produït cap avenç, ja que si no s'aplica a temps el tractament adequat pot acabar produint ceguesa"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.