VISIÕNBLOG

Retinografia: per a què serveix la fotografia de la retina o fons d’ull?

La retinografia és una de les proves bàsiques de la consulta d’oftalmologia: una fotografia de la retina o el fons d’ull que forma part de l’examen oftalmològic que qualsevol s’hauria de fer periòdicament, especialment a partir dels 40 anys, per prevenir qualsevol malaltia visual. És molt senzilla i permet detectar alteracions molt precoces. Ens ho explica l’optometrista de visiõnclinic+ Emma Pons.

Què és una retinografia?

La retinografia consisteix en una fotografia digitalitzada i magnificada –feta amb un microscopi adaptat a una càmera amb flaix– que ens mostra estructures de l’interior del globus ocular claus per a una bona visió, com són la retina, la màcula i el nervi òptic. Gràcies als retinògrafs de camp ampli que tenim a la nostra consulta, podem fer captures d’imatges panoràmiques que abasten més del 80% de la retina i permeten detectar fins i tot les lesions més perifèriques: amb una única imatge abasten una zona més extensa de la retina que les retinografies simples o centrals.

Com es fa una retinografia?

La retinografia és una prova senzilla, indolora i no invasiva, que no requereix contacte amb l’ull. És molt ràpida, sol rondar entre 1 i 2 minuts per ull, depenent del tipus de retinografia. Siguin simples o de camp ampli, requereixen dilatació prèvia de la pupil·la. Els col·liris midriàtics triguen uns 10-15 minuts a fer efecte i provoquen visió borrosa durant unes hores, per la qual cosa és preferible anar-hi acompanyat.

Emma Pons

"La retinografia permet detectar patologies de la retina que romanen asimptomàtiques i controlar l´evolució d´altres ja diagnosticades: proporciona informació sobre l´estat d´estructures com màcula, nervi òptic i vascularització de la retina"

Què ens permet diagnosticar la retinografia?

Utilitzem la retinografia per al diagnòstic, seguiment i control del tractament de la majoria de malalties retinianes: retinopatia diabètica, edema macular diabètic, retinopatia hipertensiva, degeneració macular associada a l’edat, fins i tot glaucoma, retinosi pigmentària i nevus coroidal, entre d’altres.

Quan està indicada?

La retinografia està indicada en cas d’alta miopia, diabetis o hipertensió arterial, condicions que influeixen a la salut ocular. També si tens antecedents familiars de patologia oftalmològica, aconsellem un control exhaustiu. Però, fins i tot quan no hi ha una patologia diagnosticada, cal fer revisions oculars completes que incloguin aquesta prova. Recomanem que siguin anuals a partir dels 40-45 anys quan s’activa el procés degeneratiu de l’ull i comença a aparèixer la presbícia.

Depenent del diagnòstic, pot ser necessària la realització daltres tipus de proves oftalmològiques com la Tomografia de Coherència Òptica (OCT).

Dra Marta Pazos

"A partir dels 40 anys, recomanem fer una retinografia anual: gràcies a elles podem detectar precoçment malalties asimptomàtiques en etapes inicials, de manera que el tractament és més efectiu i, fins i tot, es poden revertir les pèrdues de visió"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.