VISIÕNBLOG

Com afecta la hipertensió arterial a la salut ocular?

Tensió arterial i tensió ocular no són el mateix. És molt comú confondre-ho i encara que les dues poden causar danys als ulls quan estan massa elevades, no estan relacionades entre si. Avui parlem de com la hipertensió arterial pot afectar la nostra salut visual, especialment a la retina. Ens ho explica l’especialista en retina de visiõnclinic, la Dra. Anna Sala.

Tensió arterial i tensió ocular són el mateix?

La tensió arterial i la tensió ocular poden causar danys als ulls quan estan massa elevades. No obstant, encara que a priori ho pugui semblar, no estan relacionades directament entre si, funcionen per mecanismes diferents.

La tensió o pressió arterial, que fa referència a la força que exerceix la sang a l’interior de les artèries quan el cor batega i quan està en repòs. Si està alta (en 140/90 mm-Hg o més) de manera sostinguda, parlem d’hipertensió arterial, Coneguda per ser una malaltia silenciosa, va danyant el cos sense que el pacient ho pugui notar. Això causa problemes a moltes parts del cos, entre elles, els ulls.

Anna Sala

"A nivell ocular, la hipertensió pot afectar la retina i el nervi òptic. Quan fem un fons d'ull, ja podem veure els vasos de la retina, i saber, fins i tot, si hi ha afectació sistèmica a altres parts del cos."

Efectes de la hipertensió arterial a la vista

A nivell ocular, la hipertensió pot afectar a la retina i al nervi òptic. Quan fem un fons d’ull, ja podem veure els vasos de la retina, i saber, fins i tot, si hi ha afectació sistèmica a altres parts del cos A nivell retinià, quins canvis podem veure?

– Canvis molt lleus:

Com aprimament d’alguns vasos. En aquests casos, normalment no hi ha afectació visual.

– Canvis més notables,

Com l’extravasació, és a dir, pas de fluids en zones on no n’hi hauria d’haver, o l’arterioesclerosi, que és l’engruiximent de les parets dels vasos. En aquests casos, poden haver-hi complicacions greus, com ara una trombosi vascular o una embòlia retiniana.

Com pot tractar-se la hipertensió perquè no afecti a la vista?

En tots els casos, el tractament de la hipertensió arterial i els seus possibles efectes en la vista, passa per un bon manteniment i control de la tensió arterial. També és clau fer revisions periòdiques, per fer una prova tan senzilla com el fons d’ull, que ens alertarà si hi ha algun canvi a nivell de retina.

Segons l’afectació a la retina, farem un tractament o un altre, individualitzant-lo en cada cas. La majoria de vegades, les injeccions intravítries constitueixen el tractament de les malalties retinianes de primera elecció.

Alfredo Adán

"En tots els casos, el tractament passa per un bon manteniment i control de la tensió arterial, i segons l'afectació a la retina, fem un tractament un altre, individualitzant-lo".

Aleshores, què és la pressió ocular?

La tensió ocular (o pressió intraocular), en canvi, fa referència a la pressió de l’interior del globus ocular, que de manera general s’ha de situar entre 10 i 21 mmHg. No obstant això, hi ha factors intrínsecs, com l’edat, i algunes patologies oculars que augmenten la tensió dins de l’ull.

És fonamental controlar aquest increment amb revisions anuals, ja que no dóna cap senyal al pacient i pot fer malbé el nervi òptic de forma irreversible, derivant en glaucoma.

VOLS MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES PATOLOGIES RETINIANES O DESITGES CONTACTAR AMB LA DRA. ANNA SALA?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.