VISIÕNBLOG

Biometria, la prova per calcular la lent intraocular

La biometria és una prova fonamental en oftalmologia per mesurar paràmetres de l’ull i calcular així la potència de les lents intraoculars: ja siguin les que substitueixen el cristal·lí en l’operació de cataractes o les que es col·loquen davant del cristal·lí per corregir defectes de graduació o refractius. Ens ho expliquen Xavier Corretger, el nostre especialista en cataracta, i la nostra optometrista Emma Pons.

Què és un biòmetre?

“Es tracta d’una prova d’última generació que utilitza tecnologia d’escombrada (sweep-source) per oferir imatges tomogràfiques (OCT) molt precises per mesurar les diferents mides de l’ull”, explica Corretger.

A Visiõnclinic utilitzem un dels darrers models del mercat, el IOLMaster® 700 de ZEISS, que ofereix una imatge OCT completa que mostra detalls anatòmics de l’ull en un tall longitudinal a través de tot el globus ocular. Per tant, es poden detectar geometries inusuals a l’ull, com ara una inclinació o un descentrat de la lent del cristal·lí. Detalls que permeten una precisió excel·lent i asseguren una experiència visual postoperatòria molt satisfactòria.

Què mesura una biometria?

Els paràmetres oculars que mesurem amb una biometria són:
– Longitud axial de l’ull, que representa la distància entre la superfície més anterior o còrnia i la retina.
– La curvatura corneal o queratrometia, mesurem dels diferents eixos és crucial per al posterior càlcul de la lent.
– Amplitud de la càmera anterior, distància entre la part interna de la còrnia i la cara anterior del cristal·lí; molt útil per seleccionar els pacients que poden rebre la implantació d’una lent intraocular precristal·liniana (ICL).
– Diàmetre horitzontal de l’iris visible o diàmetre blanc-blanc de l’ull.

Emma Pons

Emma Pons

"La biometria és una prova innòcua, molt ràpida i senzilla de fer. El pacient simplement ha de fixar la mirada a una llum. El dispositiu és computeritzat i durant la presa de mesures no ocasiona cap tipus de molèstia"

Què ens permet calcular la biometria?

Els valors numèrics que ens ofereix la biometria els introduïm en fórmules matemàtiques específiques que calculen la potència en diòptries de la lent ideal per a cada pacient. “L’objectiu és aconseguir el màxim ajustament per a la visió sense ulleres, és a dir, intentem que la graduació final sigui el més proper a zero”, explica Corretger.

És molt important tenir diversos mesuraments de l’ull en temps diferents i triar la fórmula més adequada en cada cas perquè no hi hagi sorpreses ni errades en el càlcul. “A Visiõnclinic, en el 85% d’ulls que operem aconseguim una precisió de la lent intraocular de més o menys mitjana diòptria. Això representa una alta precisió i evita l’ús d’ulleres després de la cirurgia.”

Com es fa una biometria?

La nostra optometrista Emma Pons ens explica que es tracta d’una prova totalment innòcua, molt ràpida (dura només uns segons) i senzilla de realitzar. “El pacient simplement ha de fixar la mirada a una llum. El dispositiu és computeritzat i durant la presa de mesures no ocasiona cap mena de molèstia”. 

Xavier Corretger

Dr Xavier Corretger

"A Visiõnclinic, en el 85% d'ulls que intervenim aconseguim una precisió de la lent de més o menys mitjana diòptria, cosa que és molt encertada i evita al pacient l'ús d'ulleres després de la cirurgia"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.